HTML

MekkaFirka - megújulva

Kedves Olvasó! Mindezidáig ez egy "sztorizós" blogocska volt, most pedig kissé átalakul egy firkász bloggá. Ugyanis egy nagyobb lélegzetvételű írásba kezdek, mely vágyaim szerint egyszer talán, egy könyvként fog realizálódni. A blog pedig mostantól az írás készülését fogja nyomom követni, legalábbis ez a terv (a lustaság persze nagy úr :D) Így aztán, ha érdeklődsz iránta, less ide néha, mert terveim szerint részleteket is fogok majd közölni, esetleg ötleteket kérni, meg ki tudja még mi minden jöhet! A Mekka blog tehát követi az energia-módit: nem vész el, csak átalakul ;) Szép, mosolygós napot kívánok mindenkinek! Mekka

Utolsó kommentek

  • tollampapirom: Írjad ezt a blogot, olyan szuper! És az én hősnőm is mindig Réka, sőt ezen a néven írtam sokáig. Örülök, hogy megmutattad ezt a titkos oldalt, már most imádom. (A padtársad.) (2014.06.20. 22:23) Üdvözletem!
  • Mekka: Tanúvallomást teszek: frenetikus a zenei ízlése! (2012.04.17. 19:07) Jellemrajz - Magne
  • MRDeamonhills: Egy valami lemaradt. A frenetikus zenei izléséröl nem tettél tanú valomást:DD (2012.04.17. 19:05) Jellemrajz - Magne
  • Pufin: Margóra! :D (2012.03.31. 18:56) Margó
  • Pufin: Izgatottan várjuk a remekkába szabott történetek tárházát. :) (2012.03.30. 17:23) Rejtélyes Szí-ví
  • Utolsó 20

2012.03.30. 20:59 Mekka

Margó

Történt egyszer, hogy egy kis vidéki üdülőtelepen voltunk, hogy mást ne mondjak, nevezzük ’FALU’nak.  Tehát a Faluról a következőt kell tudni. Egy folyó partjánál található, gyakorlatilag felépítése a következő: található benne egy darab nagy utca, ez a fő utca (kreatív névadói ezt a – kétségtelenül kifejező - nevet tudták adni neki: „Fő utca”), és abból leágazó kis mellékutcák. A Falu „centrum”ában található egy darab kisbolt, egy darab kocsma (legyen ez mondjuk ’Berci kocsmája’), és egy darab zenegéppel is ellátott szórakozóegység (legyen ez a ’Láblógató’). És ezen kívül van egy csomó nyaralóház, és a vízparton egy büfé és vízibringa-kölcsönző, és ennyi a látnivaló. A Faluban négyféle embertípus található. Az első a „kiruccanó”, aki a közeli városok egyikében dolgozik, hosszú melós napja van, és lejön délután csak úgy strandolni egyet. A második a „nyaraló”, aki jobbára családjával érkezik, hogy néhány napot nyugiban eltöltsön a vízparton (ide tartoztunk mi is, amíg kicsik voltunk..). A harmadik típus a „bulizós”, ehhez tartozunk mi jelen sztoriban, és azt hiszem, nem is igényel bővebb magyarázatot. Végül a negyedik, a „lakó”. Ez a legritkább faj, azon kevesek tartoznak ide, akik – legalábbis fűtésszezonon kívül – frankón itt élnek, laknak, és ebbe a csöpp kategóriába fog tartozni történetünk egyik főhőse, Margó.

Tehát lementünk a FALUBA. Mindössze egy estét akartunk (tudtunk) eltölteni ott, ami az egész csapatnak megfelelt időpontilag, így ekkor akartuk nagyon „odatenni magunkat”. Vittük a szokásos felszerelést: egy cd-s magnót (igen, akkor még divat volt!.. de legalább nem gramofont írtam ;)) cd-kkel, hangfallal, italok, ételek, és körülbelül ennyi. A nyaralóban volt bőven szék, ágy, takaró, a kertben tűzrakó hely, tehát minden készen állt a lazuláshoz.

Délután bemelegítettünk egy kis hazaival, lightos tollasozással, trécseléssel múlattuk az időt. Aztán elmentünk sétálni egyet, mert gyönyörű idő volt. Barátnémnak - kit nevezzünk Cserivirágnak az egyszerűség kedvéért - gyengéje a virágzó cseresznyefa. Így sétánk során be-belestünk a kertekbe, és lám, az egyik jól gondozott udvarban meg is láttunk egy csodálatosan virágba borult cseresznyefát. Barátném lelkes fotózásba kezdett, és kisvártatva megjelent a kertben a lakó is: Margó néni. Margó, mint rég látott ismerősöket, üdvözölt minket (nyilván akkor láttuk életünkben először..) és beinvitált. Cserivirág megdicsérte a szép fát, és megkérdezte (ha már így lespanoltunk az öreglánnyal) nem kérhetne-e egy kis hajtást róla?..Margó – aki egyébként egy nyitott, jó kedélyű, virágos-otthonkás nyugdíjas néne volt – egyből lelkesen helyeselt. Pillanatok alatt kerített egy létrát és egy metszőollót és felküldte Polárt (csapatunk egyetlen férfi tagját) a létrára, hogy a fa tetejéről vágjon, ott a legszebbek a hajtások. Ezek után egy ideig még bájcsevegtünk Margóval, - aki jó nagymama módjára negyed órás kiselőadást tartott gyerekeiről és főképp unokáiról – majd visszatértünk a nyaralónkhoz.

Sötétedvén aztán tüzet raktunk, fogtuk pórias kis nyársainkat (mondjuk ki, lefaragott végű botokat, jóóaz!) és nekiláttunk a sütkérezésnek. Sült virsli (csakis bükkfán füstölt!..), paradicsommal, paprikával, ubival, pirítóssal, és minden ami arra jár, leöblítve mindenkinek a maga kedvenc nedűjével. Persze a hangulat emelkedtével egyre bizonytalanabb volt egyensúlyozó és nyársozó készségünk, így egyre több kenyércsücske és virsli kötött ki a tűzben. Ekkor úgy döntöttünk, ezt nem erőltetjük tovább, nyomassuk a bulit úgy istenigazából. Én a legkevésbé sem vagyok táncos lábú típus, úgy egy évben egyszer jön el az alkalom, hogy táncra perdüljek (najó, akkoriban ez a szám még 4-5 volt..), de ekkor még messze voltam attól a hangulattól. Már épp kezdtük jól érezni magunkat, úgy éjféltájt, mikor azt a szörnyűséges tényt kellett felfedeznünk, hogy elfogyott az innivaló. Ezt sehogy sem értettük, hiszen mindig felkészültek szoktunk lenni…, de most mégis előállt a helyzet, és kerestük a megoldást, hisz nem fulladhat itt be a parti, milyen rég készültünk rá!..

Persze felvetettünk minden lehetőséget, végigjártuk a Falut: Berci kocsmája: zárva, Láblógató: zárva, kisbolt kb délután 4 óta zárva. Na, akkor gondolkozzunk!..

Mégis mik a lehetőségeink? Kb semmi, visszamenni a városva, de vezetőképes állapotban már senki sem volt; hát itt a buli vége?… És ekkor valakitől jött az isteni szikra: Margó! Biztos van egy kis szívmelegítője, és ha jelezzük, hogy vásárolnánk tőle, akkor még nem is tűnünk nagyon suttyónak!...

Az a puszta tény, hogy éjfél felé beállít egy enyhén spicces csürhe egy védtelen, igazából idegen nénihez – nos, ez valahogy egyikőnkben sem keltett akkor különösebb aggodalmat. A reakció mégis mindannyiunkat lenyűgözött.

Odaértünk házához, csengettünk – volna, de ilyen csengő- féle a Faluban nem nagyon létezik, mivel állandó lakók sincsenek, látogatókat sem igen várnak. Tehát kopogtunk (!..) a kovácsoltvas kapun (!), de miden hiába: hatástalannak bizonyult, viszont legalább kinyílt a kapu, ami nem volt kulcsra zárva. Mi ekkor már bennfentesnek éreztük magunkat, és be is mentünk az előkertbe. Kiabálni nem akartunk, hát az ajtóhoz léptünk, ami tárva- nyitva állt. Halkan beszóltunk az öreglánynak, de semmi reakció, hát gondoltuk, beljebb merészkedünk, mi történhet. A sok beszari csaj előreküldte Polárt, és vártuk a csodát. És a csoda jött. Margó a nyári éjszaka kellős közepén a szobájában álldogált, krimit nézett, és VASALT. Mikor meglátta Polárt, és a háttérben minket, örvendező könnyed üdvözlésbe kezdett:

- Sziasztok, na mi újság, fiatalok? Épp nézem itt ezt a jó kis krimit, bár én az elejétől sejtem, hogy az a rossz arcú postás lesz a gyilkos, annak a szeme se áll jól. – mondta nekünk tudálékosan, és a szeme se rebbent, hogy mit keresünk a nappalija közepén éjnek idején..

- Hát, mi arra gondoltunk, nincs- e a néninek valami jó kis eladó házi pálinkája? – kérdezte meg valamelyikőnk minden laca és faca nélkül, amúgy lényegretörősen.

Szegény Margó erre bőszen sopánkodni kezdett, hogy miért nem egy héttel előbb jöttünk, van ő neki isteni körtepálinkája, büszke is rá, csakhogy a lánya egy hete volt itt, hogy elvigye a pálinkát.. Margó tekintetében láttuk a szomorúságot és a valódi restelkedést, hogy most hát nem tud segíteni nekünk. Már épp eloldalogtunk volna, de Margó megálljt parancsolt, nem eszik ilyen forrón a kását, majd kitalálunk valamit. Mire egyet néztünk, emelte a telefont, tárcsázott, és beszédbe elegyedett.

- Szervusz Bercikém, nem aludtál?.. Na ne haragudj akkor! Itt vannak ezek a gyerekek, ugye kinyitod nekik a kocsmát, hogy vigyenek egy kis szíverősítőt?.. Persze, rendes gyerekek, innen az utcából – kezeskedett értünk újdonsült ismerősünk, Margó. És mitadisten, Berci, a Falu egyetlen kocsmárosa - egy szál kockás boxerbe, egy papucsba és egy matyó-hímzéses köténybe öltözve – kinyitotta nekünk a kocsmát. És mi hálás szívvel gondoltunk Margóra, akinél „tökösebb” öregasszonnyal azóta sem találkoztam.

1 komment

Címkék: alkohol néni csereszenyefa


A bejegyzés trackback címe:

https://mekka.blog.hu/api/trackback/id/tr54350967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása